CÉLCSOPORT    


 

A hallássérültek – hallásállapotuk mértéke szerint nagyothallók és siketek - az egyik, vagy mindkét oldali hallószervük valamelyik részének veleszületett vagy szerzett sérülése következtében csökkent, vagy teljes mértékben elvesztett hallásteljesítménnyel rendelkeznek, ami hátrányosan érinti a mindennapi életüket.

A nagyothallók hallásküszöb értéke mindkét fülön 30-80 dB közötti. A hallásjavító készülékek használatával a csökkent hallásteljesítményük részben korrigálható. Beszéd/szöveg útján kommunikálnak és ebben segítséget nyújthatnak a feliratozások, illetve az írótolmács közreműködése.

A siketek hallásküszöb értéke mindkét fülön 80dB felett van, nem rendelkeznek hasznosítható hallásmaradvánnyal. Őket a jelnyelv segíti az önkifejezésben, egymás közötti kommunikációjukban. A halló emberekkel való kommunikációjukban jelnyelvi tolmács segítségére szorulnak.

A decibel (dB) a hangosság/hangerő mértékegysége. Az emberek 0 (hallásküszöb) és 140 (fájdalmas hangerő) decibel között hallják a hangokat. A hallásküszöb az egyén által észlelt leggyengébb hangerő dB-ben.

 

Fogyatékossággal élők

© Központi Statisztikai Hivatal, 2014


Nagyothalló 63 014 fő - siket 8 571 fő -  Siketvak (látás- és hallássérült) 3 262, beszédhibás 14 528, beszédfogyatékos 10 913.
2011. ÉVI NÉPSZÁMLÁLÁS - Fogyatékossággal élők / © Központi Statisztikai Hivatal, 2014
 

Önkéntes bevalláson alapuló adatok, de egyébként Magyarországon a népesség 10%-át tekintik hallássérültnek.

 

WEBDesign: Dr. Hendrik István - WEBMaster: Dr. Hendrik István - Copyright © NABOKE 2012