ORSZÁG ZSUZSI EMLÉKTÚRA
Velencei-tó Félkör Biciklitúra - 2021. július 17.

Az eredetileg 2021. június 19-re tervezett kerékpártúránkat 2021. július 17-re halasztottuk a 38 fokos nyári kánikula miatt. Továbbá tekintettel a részt vevő, zömmel 50-70 éves korosztály fizikai teherbíró képességeire egy könnyebb Velencei fél-tókört jelöltünk ki, útközben látnivalókkal. Valóban picivel hűvösebb időben tudtunk kerékpározni, de már a nap indulásakor elkapott bennünket a kiadós és hosszantartó záporeső. Sajnos hiába hirdettük meg a szép biciklisprogramunkat „ Tekerj a Zöldbe a Hallássérültekkel a Hallássérültekért” a helyi médiákban (helyi Facebook-csoportok, oldalain, Gárdonyiak Lapja újságban, stb.) a hallássérültek egyesülete közösségére alapozva, nem jelentkezett senki. A közösségünkben jelentkezettek közül is többen visszamondták pl. egészségi állapotromlásra (becsípődés), vagy családi okokra (temetés), illetve munkahely (szombati rendkívüli munkavégzésre behívás), időjárás, esőtől való félelem. Így kisebb, 9-fős csapattal vágtunk neki a túrának. „Ország Zsuzsi Emléktúra” névvel, az év elején covid-ban elhunyt sortársunk emlékére, akivel tavaly a teljes Velencei tavat megkerültük egy nagyobb csoportunkkal, kerékpárosan. A túránkon részt vevők logós emlékpólót kaptak, ebben tekertünk.

Volt aki saját kerékpárt hozott, illetve az Agárdi Gesztenye Biciklikölcsönzőtől béreltünk. Itt felvettük a kerékpárokat és az Agárdi Hajókikötőhöz bicikliztünk, ahol a NADAP hajóval a szemközti Pákozd Szúnyog-szigetre áthajóztunk. A hajó a kerékpárjainkat is áthozta a túlpartra velünk együtt a jegyárban. Harminc kerékpárt képesek a hajó tetején szállítani egyszerre. Onnan kezdtük meg a tényleges túránkat a Velencei tó keleti felének megkerülésével az óramutató járásának megfelelően. Ez az etap a könnyebbik útvonal volt. Szinte végig jóformán lejtős utakon lefelé mentünk a kisebb, rövidebb emelkedő szakaszoktól eltekintve. Nagyon élvezetes volt. Szerencsénkre az áthajózás után az eső elállt és többet aznap nem esett. Így volt az esővel kerek, kalandos a napunk. J Első látnivaló programként a Pákozdi katonai Emlékhelyhez (KEMPP) bicikliztünk, azt megtekintve. A múzeumépület mellett kiépített kerékpáros tároló/parkoltató van.

Innen rövid tekerés után tovább haladva, a Don-kanyar Emlékmű mellett megálltunk, majd további kettő pihenőszakaszt beiktatva Kápolnásnyékig bicikliztünk. Itt a városnév-szelfipontnál csoportos képet készítettünk, majd a Halász-kastélyt, a Helytörténeti kiállítást és kovácsműhelyt tekintettük meg.

Ezt követően a Velencei tó Velencefürdőn levő déli parti strandjára bicikliztünk, ahol a „Mi Kedvencünk” étteremben ebédeltünk és voltak, akik fürödtek a tóban. A nap zárásaként a kiindulási helyre, a Gesztenye Biciklikölcsönzőhöz visszatekertünk. Nagyon szuper jól éreztük magunkat. Kb. 26 km-t tettünk meg összesen, kényelmes kirándulás-tempóban. Köszönettel a MAKETUSZ-nak a túra támogatásáért.